Autor Tema: Škorpion  (Pročitano 16576 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže alea

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1.826
  • Pogledaj profil
Odg: Škorpion
« Odgovor #45 poslato: март 26, 2011, 17:18:25 »
ŠKORPIJA


Škorpija je drugi i od jesenjih, i od vodenih znakova. Taj dvostruki središnji položaj upućuje, kao i kod Lava, na ego čvrsto centriran u samom sebi. Ali, postoji razlika. Činjenica da je Škorpija jesenji, a ne letnji znak, ukazuje na samopouzdanje više u okviru unutrašnjeg identiteta nego spoljnjeg, svetovnog položaja. A budući da je Škorpija vodeni znak, to određuje i njeno odlučno kretanje, uglavnom prema nekom određenom cilju, ne obazirući se pri tom zbog uništavanja koje to kretanje može da izazove (Lav, naprotiv, želi da se istakne jedino svojom smirenom snagom).

Škorpijino izražavanje vodenog “elementa” razlikuje se od recimo Rakovog ili Ribljeg. Za razliku od vrtloga planinskog potoka, Škorpija je nalik širokoj, sporoj reci koja se kroz raznolike životne krajolike kreće sa tihom svrhom, zatvorena između visokih obala, neupletena u išta što leži izvan njenog toka – i (setite se posledica rečnih izlivanja) možda je bolje da tako i ostane! Duh Škorpije samopotvrđujući je – ne nužno u egoističkom sm-islu, već više u odlučnom postizanju sopstvenih ciljeva. Škorpija ostaje nepokolebljivo verna samoj sebi i svojim idealima, bez obzira na probleme na koje nailazi.

Škorpija je suprotni, pa samim tim i komplementarni znak znaku Bika. Tamo gde Bik pokazuje svoju energiju prema spolja i oseća potrebu da se dokaže u društvenoj areni, snaga Škorpije u suštini je okrenuta prema unutra, više ili manje ravnodušna prema svim smerovima i vrednostima osim svojih sopstvenih.

Prema drevnoj tradiciji, Škorpijom, kao i Ovnom, vlada Mars, planeta energije. Ali, ovde je njegova energija kontrolisana i fokusirana, slično laseru. Budući da Škorpija pada u osmu kuću, kuću smrti i skrivenih stvarnosti, i s obzirom na to da je njen uticaj dubok i suptilan, u novije vreme astrolozi pripisuju upravljanje ovim znakom nedavno otkrivenoj planeti, Plutonu. I Ovan i Škorpija, predstavljaju obnavljanje, koje je neodvojivo od smrti ili od svršetka jednog starog ciklusa. A opet, za spoljnje planete našeg Sunčevog sistema se veruje da se odnose više na večne nego na trenutne, prolazne stvari. U tom slučaju, Škorpiji – reci u večnoj potrazi za Beskonačnim Morem – svakako više od Ovna odgovara da bude Plutonova kuća. U svakom slučaju, obe te planete imaju poseban uticaj na ovaj znak: fokusiranje energije Marsa i moć, za koju se smatra da je posledica Plutonovog uticaja, da bi se obnavljajuća snaga potražila duboko u samoj sebi.

Ključ za uticaj Škorpije, bez obzira da li je usmerena, stvaralačka ili rušilačka, je njena skrivena snaga.

Ako se vaše Sunce nalazi u Škorpiji, vaš osećaj za autoritet proizlazi iz tajnovitih dubina. Čak i kada ste, što nije retkost, strogi tradicionalista, vijugajući kao reka kroz dobro utvrđene kanale, vaš će tradicionalizam imati težinu gotovo mističnog kulta. Možete sami sebe ubeđivati da svoj autoritet dobijate od drugih, ili od društva u celini, ali on u stvari potiče iz dubine vašeg bića. Ako ga pripisujete drugima, nećete to činiti zbog osećaja poniznosti, već zbog svoje urođene potrebe da sakrijete od ostalih svoj istinski izvor snage.

Može se reći da ste vi u stvari dovoljni sami sebi, “samopokretač” nalik vašem pobratimu, Marsu u Ovnu, ali na dublji, promišljeniji način. Možete biti iznenađujuće ravnodušni prema tuđim osećajima, kao i da nenadano ubodete svojim rečima, kao prava škorpija – ne nužno iz zlobe, koliko verovatno zbog sklonosti da mislite kako je napad najbolja obrana. Mada ste ponekad oštri na rečima, vaša je istinska želja da vas ostave na miru; stoga je vaša žaoka retko namenjena uništenju. Jer, kada su u pitanju prijatelji, vi ste isto tako skloni preterivanju u svojoj odanosti, kao i u svemu drugom ostalom.

Uopšteno rečeno, naginjete ka intenzivnosti koja, ako nije kontrolisana, ponekad može da se graniči sa nerazumnošću. Ako vaš osećaj unutrašnje snage nije zauzdan, možete uskočiti u nešto glavom bez obzira, ne razmišljajući o mogućoj opasnosti, kao ni o ceni koju bi morali da platite.

Loše promišljenim akcijama, Škorpija svojim izlivima energije može uništavati čak i kada joj je namera da stvara. To je čudna dualnost kreativne energije kojom vlada ovaj znak. To je snaga koja se može usmeriti i ka uništavanju i sebe, i drugih. (Dokaz tome je škorpijin svima poznat običaj da svojom žaokom usmrti samu sebe ako ne vidi izlaz iz opasnosti.) Ali, drži li se ta energija pod kontrolom, njena je snaga konstruktivnog delovanja ogromna.

Budući da vaša snaga, ako ste Škorpija, proizlazi iz dubine vašeg bića, retko ćete se puno dvoumiti pre nego što počnete da delujete. Bolje od ostalih znakova shvatate da preveliko analiziranje i razvlačenje nekog projekta može oslabiti vašu snagu potrebnu za njegovo izvršenje. Vaše shvatanje da je snaga najbolje kanalizovana kada je usmerena, a ne raspršena, daje vam takvu istančanost misli kakva se retko može sresti kod drugih znakova. Ali, pogrešno upotrebljena, ona može poprimiti oblik samozavaravanja – kako sebe, tako i drugih ljudi.

U svima nama postoji, ili bi trebalo da postoji nešto od uticaja Škorpije. Potrebno je da uvek delujemo iz snažnog unutrašnjeg centra, kako bi naše akcije imale svoju težinu. Moramo najpre naučiti da sačuvamo, a zatim da kanališemo svoje energije, a ne da ih rasipamo nepotrebnim trošenjem ili naglošću. Kako svaki znak sadrži svoju sopstvenu suprotnost, mnoge Škorpije, koje ne odgovaraju na pravi način na taj aspekt uticaja svoga znaka, zamenjuju samodisciplinu intenzivnošću, i sa najvećim žarom se prepuštaju užicima i načinu života u kome nema praktički nikakve kontrole.

Ako ste Škorpija, možda ćete trebati da naučite da uravnotežite ove dve stvari: intenzivnost i kontrolu. Štaviše, teško ćete pronaći istinsko ispunjenje, već ćete besciljno vijugati kroz život i nikada nećete zaista “pronaći sebe”, sve dok ne shvatite da istinski cilj vašeg životnog putovanja nije tek puko trenutno zadovoljenje, već beskonačni okean uzvišene svesnosti. Nemojte biti poput izlivene reke, koja uništava obale tuđih osećanja, već poštujte njihova prava i čast. Svako ima svoj put koji mora da sledi. I vi bi trebalo da se držite svoga.

Deo moći kozmičke iluzije jeste i to da čoveka uvek tera u iskušenje da svoje energije usmerava prema spolja, od sebe ka drugima. U redu je ako se to čini iskreno i nesebično, tada to nije iskušenje. Ali, lavirint egoizma je više nego složen i čovek je, zbog same snage svoje iluzije, sklon da spiska svoju duhovnu zaradu gotovo istovremeno kada je i dobije. Škorpije moraju da nauče da preusmere svoj smisao za kontrolu prema sebi, kako bi razvili samodisciplinu.

Uopšteno govoreći, destruktivni impuls u vama jedan je od negativnih smerova kojim vaša izuzetna kreativna energija može takođe krenuti - življenje jedino za samog sebe na kraju će vas pretvoriti u neku vrstu živog mrtvaca. Međutim, ako tu destruktivnu snagu okrenete ka suzbijanju svoga ega, to može rezultirati, paradoksalno, vašim najvišim kreativnim činom jer ćete time omogućiti veličanstveno unutrašnje rođenje svesnosti svoje duše.

Uvek zapamtite da je odvojenost cena veličine. U ovom životu, prenatrpanom obavezama, nikada nećete uspeti ako ne budete više sami sa sobom. Nikada, nikada, nikada. Hodajte u tišini; idite ćuteći, rastite duhovno. Ne smemo dozvoliti da ono što nas okružuje uništi antenu naše pažnje, jer mi osluškujemo da čujemo Božje korake kako ulaze u naše svetilište.

Paramahansa Yogananda


Izvor

Milana

 • Gost
Odg: Škorpion
« Odgovor #46 poslato: април 29, 2011, 20:09:40 »
Moja intuciija mi je oduvek govorila da je Skorpija jedan od najinteligentnijih znakova.  Sve vise u to se uverujem..

Van mreže Kron

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 906
  • Pogledaj profil
Odg: Škorpion
« Odgovor #47 poslato: септембар 29, 2011, 00:38:40 »
Ako je inteligencija snalazenje u datoj situaciji slazem se i ja.
"
Jedni definišu da je inteligencija sposobnost rješavanja novih problema i snalaženje u novonastalim situacijama, dok drugi pak smatraju da inteligencija obuhvata sposobnost apstraktnog razmišljanja, razumijevanje uzroka i posljedica nekog problema, sposobnost razlikovanja bitnog od nebitnog, sposobnost učenja i prilogođavanja nekom zadatom cilju.
"
http://bs.wikipedia.org/wiki/Inteligencija


Van mreže HastalavistaA

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 329
  • Pogledaj profil
Odg: Škorpion
« Odgovor #49 poslato: март 08, 2012, 12:30:47 »
Ja imam nesto skorpionsko a to je da stvari okrenem naopacke, da ih prodrmam

Recimo godinama mi se gomilali papiri sa recima iz spanskog i ja evo vec par godina sve to hocu da prebacim u komp i da tako napravim svoj recnik ...i da ono sve bacim. Skorpija voli da preuredi, na svoj nacin (ovo je vec moj vladar u vodoliji).

Skorpija ne voli da slaze orman ali kad ga slaze ona izbaci sve napolje i jos promeni mesto  ormana u sobi (nije Uran slucajno tu u egzaltaciji).

Moram da proverim stvari da ih izvrnem da ih provociram
Cesto sam (posebno ranije) volela da provociram ljude koji su mi sumnjivi da vidim ima li nesto lose u njima ispod maske ljubaznosti. Uglavnom sam bila u pravu.
Uglavnom su ti ljudi reagovali onako kako se ocekivalo.
Kada bih pogresila nikada ih vise ne bih takla.
Nisam se nikada hranila tom negativnoscu vec  cinjenicom da sam bila u pravu.
Skorpiji kad je nesto sumnjivo mora da cacka. Da procacka dobro. Nismo mi slucajno dobri detektivi:D
E sad umetnost zivljenja je i ziveti sa takvima koji su losi.
Tu nastupa na scenu skorpionska prefriganost.
Sto sam starija sve vise moram da razvijam tu osobinu, ne narocito svojom voljom.
Ali to iskljucivo na poslu i u NE licnim odnosima.

Na planu prijateljstva/ljubavi  sam vrlo jasna i u stanju sam zive da sahranim ALI VERUJTE DA nikada vise ni ne pomislim na njih.  NE POSTOJE.
E sad  u nekim odnosima skorpija prosto mora da srece neke ljude i pocela sam da ucim da glumim.
Da pridobijem ljude na svoju stranu i takticki nekako da ih privolim iako ocima ne mogu da ih gledam.
A onda se desi nesto cudno, ti ljudi koji su sad fini prema meni vise mi nisu mrski:D
To je vec domen Marsa u vagi.

Sve skorpije koje znam su ljudi kojima se desavaju velike stvari(velike za njih) Na primer.... godinama ne rade (10) i onda dobiju strava posao  na kojem im mnogi zavide....da zive skromno u stracari sa dve sobe a sutra su menadzeri u velikoj firmi i putuju po svetu......ovo su dva primera koja licno znam :)
Meni licno se ne desavaju neke velike stvari i obrti ali ima necega
Retko ko me je nekako  iznenadio nekim postupkom kao skorpija. Mozda gresim mozda sam malo fulala ali pogledajte skorpije oko sebe pa mi kazite ako vasa iskustva nisu takva.

Jednom mi je jedan sef (riba) rekao pred svima za mene :Tiha voda breg roni, i licno mislim da nema bolje poslovice za skorpije

Milana

 • Gost
Odg: Škorpion
« Odgovor #50 poslato: март 08, 2012, 12:56:57 »
Jednom mi je jedan sef (riba) rekao pred svima za mene :Tiha voda breg roni, i licno mislim da nema bolje poslovice za skorpije

Mnoge zene skorpije koje sam upoznala, uopce nisu bili tiha voda, vec bas nepodnosljivo glasni, agresivni ili nametljivi.

Mada te imali su pored Sunca i ME,MA i PL u Sc, pa eto cisti tip.

Skorpiji kad je nesto sumnjivo mora da cacka. Da procacka dobro. Nismo mi slucajno dobri detektivi:D
E sad umetnost zivljenja je i ziveti sa takvima koji su losi.
Tu nastupa na scenu skorpionska prefriganost.
Sto sam starija sve vise moram da razvijam tu osobinu, ne narocito svojom voljom.
Ali to iskljucivo na poslu i u NE licnim odnosima.

Na planu prijateljstva/ljubavi  sam vrlo jasna i u stanju sam zive da sahranim ALI VERUJTE DA nikada vise ni ne pomislim na njih.  NE POSTOJE.
E sad  u nekim odnosima skorpija prosto mora da srece neke ljude i pocela sam da ucim da glumim.
Da pridobijem ljude na svoju stranu i takticki nekako da ih privolim iako ocima ne mogu da ih gledam.
A onda se desi nesto cudno, ti ljudi koji su sad fini prema meni vise mi nisu mrski:D
To je vec domen Marsa u vagi.


A vidis, to je stvar sa Skorpijom i ne pricam samo o tebi,vec opcenito.  Misli da je ona taj detektiv koji mora da pronadze zle osobe, a ustvari nije ni svjesna da je ona sama zla, nekada i vise od svih tih protiv kojima se bori.


« Poslednja izmena: март 08, 2012, 13:55:36 Milana »

Van mreže HastalavistaA

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 329
  • Pogledaj profil
Odg: Škorpion
« Odgovor #51 poslato: март 08, 2012, 14:08:58 »
A vidis, to je stvar sa Skorpijom i ne pricam samo o tebi,vec opcenito.  Misli da je ona taj detektiv koji mora da pronadze zle osobe, a ustvari nije ni svjesna da je ona sama zla, nekada i vise od svih tih protiv kojima se bori.

ja sam o ovome mnogo razmisljala
retko ko sebi moze da prizna da je zao
ali na kraju ne znam kako se dolazi do ovakvog zakljucka i odakle potreba da se o svakom dozivljaju necega prica okrece na projekciju.
Ispadne da je nemoguce prepoznati loseg coveka ako ti sam nisi los.
Pa nismo svi pali s kruske i ne koprcamo se u sopstvenoj nesvesti...na kraju otkud mislis da si ti svesnija od mene kad kazes da nisam svesna da sam "zla":D

A skorpiji je to u prirodi......da cacka

Moj dozivljaj zlih osoba je takav da pokazu zlo samo kada su procackani . Dobar covek je dobar sta god da mu kazes i uradis

A na kraju svako od nas ima i dobru i losu stranu pa ko sta hrani u sebi. Negde prevagne dobro negde lose.


A o prirodi skorpije fulas....Skorpija nije ni nametljiva ni agresivna (pritajeno mozda). Osoba pod jakim uplivom skorpije je osobka cije namere tesko da iko zna...ona deluje vrlo prikriveno i samo iznenadi necim sto nisi ni sanjala da sprema ....
Vrlo glasnew skorpije koje znam su skorpije koje su podznak lav, Mesec u  lavu...eventualno ovnu.....ti znakovi mogu da naprave glasnu skorpiju koja deluje nametljivo
licno kombinacije ovih znakova Sunce u sko +Mesec u lavu ili Sunce u sko + asc lav, SUnce u skor+ asc ovan mi nisu bas simpaticne
dok recimo So u lavu _ Mo u sko ili So u ovnu  + Mo u sko je vec drugacija prica:)
« Poslednja izmena: март 08, 2012, 15:54:52 HastalavistaA »

Milana

 • Gost
Odg: Škorpion
« Odgovor #52 poslato: март 08, 2012, 14:21:40 »
A o prirodi skorpije fulas....Skorpija nije ni nametljiva ni agresivna (pritajeno mozda). Osoba pod jakim uplivom skorpije je osobka cije namere tesko da iko zna...ona deluje vrlo prikriveno i samo iznenadi necim sto nisi ni sanjala da sprema ....
Vrlo glasnew skorpije koje znam su skorpije koje su podznak lav, Mesec u  lavu...eventualno ovnu.....ti znakovi mogu da naprave glasnu skorpiju

Pa znam da Škorpa treba da je prikriveniji znak, sa suptilnijom agresijom ali evo ove o koje pricam su bili bas takve glasne, a nemali su ni jedan jedini muski znak u ceo natal.   Jedna je imala vodeni mjesec i AC u Djevici,druga ne znam AC ali vrlo moguce MO u Ribama itd.

Van mreže HastalavistaA

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 329
  • Pogledaj profil
Odg: Škorpion
« Odgovor #53 poslato: март 08, 2012, 15:55:58 »
A o prirodi skorpije fulas....Skorpija nije ni nametljiva ni agresivna (pritajeno mozda). Osoba pod jakim uplivom skorpije je osobka cije namere tesko da iko zna...ona deluje vrlo prikriveno i samo iznenadi necim sto nisi ni sanjala da sprema ....
Vrlo glasnew skorpije koje znam su skorpije koje su podznak lav, Mesec u  lavu...eventualno ovnu.....ti znakovi mogu da naprave glasnu skorpiju

Pa znam da Škorpa treba da je prikriveniji znak, sa suptilnijom agresijom ali evo ove o koje pricam su bili bas takve glasne, a nemali su ni jedan jedini muski znak u ceo natal.   Jedna je imala vodeni mjesec i AC u Djevici,druga ne znam AC ali vrlo moguce MO u Ribama itd.

a dobro ti si vaga svako ti je glasan

Van mreže Kron

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 906
  • Pogledaj profil
Odg: Škorpion
« Odgovor #54 poslato: март 08, 2012, 16:18:16 »
I ja sam primetio tu osobinu kod Skorpija. Vole da 'provociraju' da nekog provere. Narocito zene.
Nekad jednostavno tvrde ono od cega se plase ... da bi se onaj drugi branio i tako ih uverio da nije istina.
To je zbog njihovog urodjenog nepoverenja u ljude i straha od izdaje. Sto im je neko blizi to ga vise i prevcu na postavu.
Treba proci te provere i onda si ok :D
Posto imam SO90PL mogu da razumem ali meni SO nema nikakve veze sa vodom ...
Mislim da je to u principu negativna osobina zasnovana na osetljivosti. Meni odavnone smeta, cak sta vise.
Jedino mi je zao tih nevinih :D , to nije ok.
Skorpija ima mnogo drugih kvaliteta ...
« Poslednja izmena: март 09, 2012, 12:38:25 Kron »

Milana

 • Gost
Odg: Škorpion
« Odgovor #55 poslato: март 08, 2012, 16:21:15 »
ja sam o ovome mnogo razmisljala
retko ko sebi moze da prizna da je zao
ali na kraju ne znam kako se dolazi do ovakvog zakljucka i odakle potreba da se o svakom dozivljaju necega prica okrece na projekciju.
Ispadne da je nemoguce prepoznati loseg coveka ako ti sam nisi los.
Pa nismo svi pali s kruske i ne koprcamo se u sopstvenoj nesvesti...na kraju otkud mislis da si ti svesnija od mene kad kazes da nisam svesna da sam "zla":D

Pa ne li sam rekla da ne pricam o tebi?  Sta vishe, tebi je jedan od vladara- MA u Li, meni je suncan vladar u Sc, pa ispada da sam ja vishe skorpija  :P 

Kakva projekcija, ne govorim o to,poenta mi je bila negativnost koju traze u drugima, a tako sami postaju negativne fokusirajuci se na zlo.
« Poslednja izmena: март 08, 2012, 17:24:19 Milana »

Van mreže HastalavistaA

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 329
  • Pogledaj profil
Odg: Škorpion
« Odgovor #56 poslato: март 08, 2012, 16:39:36 »
ja sam o ovome mnogo razmisljala
retko ko sebi moze da prizna da je zao
ali na kraju ne znam kako se dolazi do ovakvog zakljucka i odakle potreba da se o svakom dozivljaju necega prica okrece na projekciju.
Ispadne da je nemoguce prepoznati loseg coveka ako ti sam nisi los.
Pa nismo svi pali s kruske i ne koprcamo se u sopstvenoj nesvesti...na kraju otkud mislis da si ti svesnija od mene kad kazes da nisam svesna da sam "zla":D

Pa ne li sam rekla da ne pricam o tebi?  Sta vishe, tebi je jedan od vladara- MA u Li, meni je suncan vladar u Sc, pa ispada da sam ja vishe skorpija  :P


Nevezano za mene....odakle mislis da si ti toliko svesna da vidis da su drugi nesvesni  ;D

i meni je Suncev vladar u skorpiji u sedistu(osim Sunca) ;)
a vladar Marsa mi je u skorpiji u konjunkciji sa Plutonom

ali nema veze volim ja te vagece osobine u meni , suptilnija sam od nadzak skorpije i zbog Ne0Asc i Ma u lib

ja ne kazem da su to dobre osobine , to cackanje, ali kad stvarno vidim da je neko covek ja sam najodanija na svetu....i volim ono bas bas:)

Ponekad s nekim postanem dobra bas posle svadje:)
Narocito s ovnovima....s njima moram da se pokacim da bismo posle ziveli u miru:D

Milana

 • Gost
Odg: Škorpion
« Odgovor #57 poslato: март 08, 2012, 17:19:48 »
-.-
« Poslednja izmena: март 08, 2012, 22:28:49 Milana »