Autor Tema: Vladari kuća  (Pročitano 4922 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mrs_Parker

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Poruke: 333
 • sanslutilosanmutilo
  • Pogledaj profil
Vladari kuća
« poslato: јул 07, 2010, 04:20:15 »
Znamo li uistinu koji planet upravlja kojoj kućom?

Odavno sam svjestan činjenice – koliko astrologa, toliko i astrologije. Izvorna originalnost je nemoguća. Svaku je stvar netko već odavno otkrio, stoga je jedina dostupna originalnost ona interpretativne prirode.


U doba kad sam tek počeo učiti astrologiju, običaj je bio da se sunčevom i mjesečevom znaku pridaje najveća važnost u interpretaciji natalne karte. Ja to nisam previše uvažavao, smatrao sam da linearnim klasifikacijama neću doći bliže istini već da ću se od nje udaljiti. Isti sam stav zadržao do danas. Poziciji Sunca i Mjeseca i dalje ne pridajem prevelik značaj, osim ako nisu smješteni blizu uglova, nalaze se tamo ili pak njima vladaju.

Ono što sam prethodnim riječima htio naglasiti jest kako većina studenata astrologiju uči automatski i nekritički, usvajajući znanje kao da se radi o svetom pismu, ne pitajući se da li je to što su usvojili opravdano ili nije. Na početku učenja to naravno najviše ovisi o učiteljima i izvorima iz kojih se uči, stoga i nema puno izbora, ali kasnije za nekritičko promišljanje nema opravdanja.

Evo jednog od važnijih pitanja: Znamo li uistinu koji planet upravlja kojom kućom?

Kad su astrološke kuće u pitanju, uči se da planet koji upravlja određenim znakom automatski upravlja i kućom u kojoj se nalazi početna os. Ne trebamo dugo razmišljati da otkrijemo logiku u pozadini jer očito je prisutna težnja nalaženja idealnog, najsnažnijeg nebeskog tijela koje zaslužuje predstavljati određenu kuću. No u praksi se dogodi da nije uvijek tako, a u to ćete se uvjeriti naučite li određivati almuten kuće.

Almuten dolazi iz arapske riječi al-mateen i u slobodnom prijevodu znači “najbolji” i “najmoćniji”, a određujemo ga na način da vladarstvo nad određenim znakom proširimo razmatranjem punog spektra osnovnih dostojanstava. Način je vrlo jednostavan pomažemo li se Ptolomejevom tablicom dostojanstava jer jedino što trebamo činiti je sabiranje. Dakle, najprije pogledamo na kojem je točno stupnju os promatrane kuće. Planeti koja vlada tim znakom dodijelit ćemo 5 bodova, egzaltaciji 4, triplicitetu 3, terminu 2 i licu 1 bod. Kada sve to zbrojimo, onaj planet koji ima najviše bodova bit će almuten kuće, odnosno najutjecajniji planet.

Određivanje almutena kuće može u konkretnom astrološkom radu mnogo toga izmijeniti, osobito pri razmatranju vladara ugaonih kuća. Primjerice, imamo li Ascendent u znaku Vage, može se dogoditi da njime dominantno ne upravlja Venera već Saturn. Slična se situacija događa i kod znaka Raka pa dobijemo Jupiter, kod Ovna Sunce umjesto Marsa i kod Bika Mjesec.

Razmotrimo to primjerom. Neka se MC nalazi na 16 stupnjeva Bika. Kako je Venera u sjedištu pripada joj 5 bodova. Mjesec je u znaku egzaltacije i dodijelimo mu 4 boda. Nadalje, recimo da je rođenje noćno pa će Mjesec po triplicitetu dobiti još 3 boda. Po terminu, Jupiteru pripada 2 boda i po licu Mjesec dobija još jedan bod. Rezultat je: Mjesec = 8, Venera = 5 i Jupiter = 2. Dakle, Almuten za MC je Mjesec. Da je osoba rođena po danu, Venera bi bila almuten jer bi ona nosila 8 bodova, dok bi Mjesecu pripalo 5.

Katkad za određenu kuću vrlo utjecajan planet može biti i onaj koji vlada triplicitetom pa upravu nad kućom dijele dva planeta podjednake snage jer su skupili podjednak broj bodova. U rijetkim slučajevima, almuten nije ni vladar znaka ni vladar egzaltacije već isključivo planet koji vlada triplicitetom. To se događa kada je riječ o 19 Lava jer almuten postaje Jupiter za noćna rođenja; kod 10-11 Vodenjaka radi se o Merkuru za noćno rođenje i na 20-25 Riba riječ je o Marsu (dnevna i noćna rođenja).

Inače, sama riječ almuten koristi se na više načina jer almuten ne dobijamo samo određivanjem vladara kuća već i određivanjem vladarstva bilo kojeg stupnja zodijaka ili pak dispozitora planeta. Također, postoji i izraz almuten figure i tu se radi o nebeskom tijelu najsnažnijeg osnovnog dostojanstva. Naravno, to ne smijemo brkati s vladarom geniture (rođenja ili karte u cjelini) koji je između ostalog vrlo bitan za određivanje temperamenta osobe, a kojeg nalazimo tako što istovremeno kombiniramo snagu osnovnog i slučajnog dostojanstva.

Svjestan sam kako će mnogi osjećati odbojnost prema tome da ovim načinom određuju vladare kuća jer lakše im je tumačiti astrološku kartu ako ništa ne mijenjaju. To ovisi i o tome koji vas je uopće razlog potaknuo da krenete u astrologiju. Ja sam u astrologiju ušao jer sam tražio odgovore, a još me uvijek najviše raduje nalaženje istine i želja da usavršavanjem znanja dosegnem bolje rezultate. Pokušajte i vi. Dostupno je svakom i ništa ne košta.

Tedi Viškanić

Van mreže Mrs_Parker

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Poruke: 333
 • sanslutilosanmutilo
  • Pogledaj profil
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #1 poslato: јул 07, 2010, 04:21:27 »
A što sa egzaltacijama?

Prije otprilike dvije godine napisao sam tekst “Znamo li uistinu koji planet upravlja kojom kućom?” kojim sam htio naznačiti kako nije sve tako kako izgleda čak niti onda kada je o osnovama astrologije riječ. Spomenuti tekst predstavlja složeniji pristup tom pitanju. Jasno, postoji i onaj lakši – razmatranje egzaltacija planeta.


Po snazi, nakon planeta u sjedištu dolaze na red egzaltacije. Ako planet u sjedištu poistovjećujemo s osobom koja se osjeća sigurno u vlastitoj kući, tada planet u egzaltaciji smatramo počasnim gostom. Iako osobu uvažavaju, obasipaju je ljubaznošću, ipak postoje i ograničenja jer on je ipak gost, a ne vlasnik kuće. U skladu s time, egzaltacija po svojoj naravi uvijek sadrži izvjesnu dozu pretjeranosti ili manjka realnosti, za razliku od, primjerice, planeta u sjedištu. Neovisno o tome, planet u egzaltaciji izrazito je snažan, stoga taj položaj trebamo uvažiti i uzimati ga u obzir pri svakom tumačenju natalne karte.

Kad razmatramo neki horoskop, znakovima automatizmom dodjeljujemo vladare i na taj način uzimamo u obzir kojim kućama vlada koji planet. To nije dovoljno, poželjno je uzeti u obzir i egzaltirane planete. Npr. ako se u horoskopu koji razmatramo podznak nalazi u Jarcu, automatski uzimamo u obzir da Saturn vlada podznakom i tu svako naše razmatranje vladavine prestaje. Međutim, Mars je planet koji je egzaltiran u Jarcu i ako je u astrološkoj karti njegov utjecaj dominantniji, odnosno ojačan znakom ili ugaonom kućom, tada će Marsov utjecaj kod osobe postati nadmoćniji od, primjerice, slabo postavljenog Saturna.

Mnogi će se zapitati koja je svrha kompliciranja s višestrukim vladavinama? E pa point je u tome što se pri razmatranju natalne karte najčešće susrećemo s nužnošću nalaženja izlaza iz nekog problema. Vratimo se ranije spomenutom podznaku u Jarcu. Recimo da se Saturn nalazi u Raku, što predstavlja znak njegovog izgona. Ako znaci sjedišta i egzaltacije ojačavaju planet, dodaju mu vrlinu, energiju i svjetlo, tada se planetima u izgonu i padu događa obrnuto, oduzeta im je snaga i vrlina te postaju slabi. Dakle, naš Saturn u Raku postaje problematičan faktor jer ne omogućuje stabilne životne okolnosti, rast i razvoj već obrnuto. Dakle, jedan dobro položen Mars sada je potreban upravo kao sila putem koje možemo kompenzirati slabog Saturna.

Nakon što se svlada takav pristup analizi astroloških karata, on se proširuje razmatranjem planeta u znakovima tripliciteta. Naposljetku, kraj se može iznova spojiti s početkom, odnosno izračunavanjem almutena.

Tedi Viškanić

Van mreže MARKO

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 2.245
  • Pogledaj profil
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #2 poslato: јул 07, 2010, 07:52:34 »
Da samo što postoji diskutabilnost tačnosti vremena rodjenja a time i pitanje koliko je stepen vrha bilo kog polja tačan, tako za almuten možemo eventualno uzimati samo za planete....

A pitanje je i koji trenutak se računa kada se čovek rodio, kad izadje, kad zaplače, kad mu preseku pupčanu vrcu i sve to može da se desi na prelazu stepena u sledeći stepen....

I na kraju, zar almuten ne pripada tradicionalnopj astrologiji, kako negde možemo da je mešamo sa modernom a negde možemo da je prihvatimo...
« Poslednja izmena: јул 07, 2010, 18:41:00 MARKO »
Bolje biti malo lud, nego malo pametan....    Ne ispravljaj krive Drine možeš doći do istine....

Van mreže Vilenija

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 187
  • Pogledaj profil
  • AstroSensa
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #3 poslato: јул 07, 2010, 13:39:22 »
Marko, ako već govorimo o diskutabilnosti ima tu dosta stvari koje bi se ovde javile kao problem pored tačnog vremena rođenja
-izbor sistema kuća
-izbor tripliciteta
-izbor seta termina
-pa i na kraju i dekade (lica)

Međutim, ako se svesno uleti u tu zamku pa se krene sa sitničarenjem koji sistem da se primeni ili koji set, nema napretka u istraživanju da li nešto deluje ili ne. Izabereš jedno i proveriš u nekoliko primera. Ako ne daje rezultate, probaš sa drugim izborom. Na kraju, ako ti ništa ne pokazuje da u toj teoriji ima osnova, odbaciš i mirna bačka.

Na žalost, sada ne mogu da dam primer jednog natala jer je to bilo na drugom forumu, ali znam da sam u njemu naišla da su se neke stvari prilikom tumačenja mnogo bolje uklapale kada se uzeo almuten planete koja se nalazila na vrhu kuće nego sam vladar. On je dao određena objašnjenja koja ovako nisam uspela da nađem i jako lepo povezao celu sliku.
Naravno, jedna lasta ne čini proleće, ali iz tog razloga ne bih olako odbacila ono što je napisano, već planiram da proverim na još po nekom primeru.

Možda ovo jeste pre za teme vezane za TA, ali kako god da okrenemo, natalna je natalna nevezano koje metode koristimo.

Van mreže Tajna

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1.990
  • Pogledaj profil
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #4 poslato: јул 07, 2010, 15:03:54 »
Meni ovo sto je Parkerica citirala ima potpuno podrzavajuci ton Vilenijinoj prici da slaba planeta ne moze primiti dostojanstvo. Sve ima logike, samo sto nikada do sada nisam razmisljala na nivou da planeta moze primiti dostojanstvo po egzaltaciji. Ono sto je mene zbunjivalo, a na sta Vilenija nije dala odgovor, je sta se desava sa planetama ciji je dispozitor slab i "ne prima" dispoziciju. Sada to biva objasnjeno.

Ukoliko je egzaltirana planeta pocasni gost da li i kada pocasni gost preuzima ulogu domacina? Svakako da ukoliko je domacin prisutan i jak pocasni gost nece tu mnogo da se mesa i prepustice se licnom uzivanju koje egzaltacija obecava. Sa druge strane, svaki dobar prijatelj bi se postarao o gostima kuce svoga prijatelja ukoliko je domacin bolestan, odsutan, nemocan ili na bilo koji nacin sprecen da ukaze paznju gostima.

Tako da se ja slazem sa logikom ove postavke. Stvar naravno treba prakticno ispitati.

Van mreže Mrs_Parker

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Poruke: 333
 • sanslutilosanmutilo
  • Pogledaj profil
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #5 poslato: јул 07, 2010, 15:25:19 »
I na kraju, zar almuten ne pripada tradicionalnopj astrologiji, kako negde možemo da je mešamo sa modernom a negde možemo da je prihvatimo...
Nekako ne prihvatam oštre granice između raznih pristupa astrologiji. Ne razumem ni zašto se buniš. Samo sam dala zanimljivi tekst astrologa kojeg cenim, tekst koji može navesti na razmišljanje koje je neophodno za napredak astrologije.

Van mreže Tajna

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1.990
  • Pogledaj profil
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #6 poslato: јул 07, 2010, 15:26:23 »
Super je tekst Parkerice i stvarno otvara nove mogucnosti i teme za razmisljanje... ;)

Van mreže Vilenija

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 187
  • Pogledaj profil
  • AstroSensa
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #7 poslato: јул 07, 2010, 15:34:04 »
Žao mi je ako sam negde ostala nedorečna ili sam konfuzno nešto objasnila (imam taj običaj).

Na temi veznoj za recepcije pa ujedno i za dispoziciju (jeste da je na horarnoj, ali to uopšteno važi) sam prevela neke tekstove koji su objedinili stanovišta nekih tradicionalnih astrologa.

Znači, planeta može da primi drugu planetu u svoj znak, svoju egzaltaciju, triplicitet, termin i lice. Prijem u vladarstvo i egzaltaciju spadaju u tzv jake recepcije, dok prijem u samo jedno od slabijih dostojanstva spada u slabije. Ali ako se desi da se skupe 2 slabija dostojanstva (npr. prijem u triplicitet i termin) to će imati dovoljnu snagu poput prijema u vladarstvo.

Ako okrenemo sada to na dispoziciju, onda može da se zaključi (a i autori su pisali o tome) da dispozicija može biti i po egzaltaciji, pa čak i po dva slabija dostojanstva.
Ako se desi da je neka planeta dispozitor po egtaltaciji i po terminu (ovo samo navodim kao primer) ona može izvršiti uticaj možda i veći nego planeta koja je dispozitor samo po vladarstvu, ukoliko je dobro postavljena.

Šta je poenta ovog mog malo nejasnog pisanja: ako vladar znaka u kome je planeta nije dovoljno snažan da pojača njenu poziciju, onda treba pogledati u kakvom je stanju almuten ili vladar egzaltacije, jer oni mogu da "odrade" ulogu dispozitora...

Van mreže Tajna

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1.990
  • Pogledaj profil
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #8 poslato: јул 07, 2010, 15:46:31 »
Ma nema sta da ti je zao, mozda ja nisam postavila pitanje kako treba, ili nisam naviknuta na takvo astolosko razmisljanje da sam mogla to da primim iz prvog... ;)

U svakom slucaju sad je jasnije i vrlo logicno. No ja naravno imam i nova pitanja.

Da li je dispozicija univerzalna? Ako na primer imamo VE u Jarcu koja vlada 4 kucom, dok je MA u Ovnu a SA u Raku, gde je MA recimo naglasenin i VE terminom i po vecem broju poena koji dobija, kao i sedistem, on prednjaci naspram samog dispozitora, ali ukoliko se radi o pitanjima doma ili kuce da li polozaj dispozitora u prirodnom znaku doma i kuce utice na dispoziciju ili i dalje MA uzima prvenstvo? Ili ce MA preuzeti ulogu za dispoziciju na primer 9 poljem, kojim VE takodje vlada , dok ce SA iako slab pticati pricu o kuci i domu. Da li se to uopste deli i kako funkcionise? Da li je jednom dispozitor uvek dispozitor bez obzira iz kog ugla posmatramo neku planetu?

Nadam se da sam bila jasna.


Edit:

Jos jedno pitanje. Ukoliko je npr Asc u Vagi i tu je ME i SA, dok je VE u Sc... Za Asc i ME dispozicija je SA zbog jacine u postavci, ali ko je dispozitor SA, ako je VE tako slaba?
« Poslednja izmena: јул 07, 2010, 16:02:05 Tajna »

Van mreže Vilenija

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 187
  • Pogledaj profil
  • AstroSensa
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #9 poslato: јул 07, 2010, 18:39:48 »
Mislim da sam razumela šta te interesuje, ali da napomenem da sam od prilike ja unela konfuziju u temu, jer ju je Mrs_Parker otvorila prvenstveno vezano za vladare kuća, a ja sam to prenela i na dispoziciju.

Pa ću prvo da na tom primeru (ne znam da li je hipotetički ili ne) da pojasnim vezano za vladare kuća.

Ukoliko je VE vladar IV i IX kuće, onda je IV u biku, a IX u vagi.

Kada govorimo o IV kući uglavnom se misli na poreklo, roditelje (u TA prvenstveno oca),  nepokretnu imovinu, zemljište, porodično nasleđe (genetsko, imovinsko), porodični dom (ognjište), okončanje svega (pa i života)...

I ako je natus zainteresovan da mu se nešto kaže vezano za bilo koju od ovih stvari, mi pogledamo VE kao vladara bika. Ako je u pitanju dnevna karta pa je još VE na prvih 6* jarca, ona će imati svog dostojanstva (triplicitet i termin) i ako joj ne zapadne XII kuća,  moći ćemo nešto povoljno da kažemo vezano za ove oblasti.

Međutim, ako je VE na nekim kasnijim stepenima, u noćnoj karti, bez ikakvog dostojanstva pa još sa velikom šansom da je u XII kući, onda se obično procenjuje da natus ima nekih problema vezanih za oca, roditelje uopšte, ili sa nasleđivanjem porodičnog imanja (jer ga verovatno i nema), čak se može (ako ostatak natala to ukazuje) pomisliti da je osoba sklona da svoju nepokretnu imovinu koju stekne proćarda u kafani, na kocki da se prezaduži (ima takvih slučajeva ihaha) da rasturi porodicu i čak da završi vrlo bedno i kao beskućnik, u najmanju ruku sa mnogo manje nego što je imao kada je u život kretao.

E sad, ovde je pomenut MA u ovnu kao dispozitor po egzaltaciji (a pored toga može imati termin ili lice) koji VE prima preko kvadrata, pa tako ima mogućnost da popravi stvari lošeg položaja VE. U ovom slučaju MA bi verovatno bio u III kući, a pored toga bi vladao i X, pa bi se moglo to povezati kao mogućnost da neki izlaz iz situacije bude brat/sestra, rodbina (hipotetički opet: odreknu se svog dela nasledstva porodične imovine) ili zahvaljujući uspešnoj karijeri stekne krov nad glavom, ili recimo sudskim putem ostvari neka svoja prava.
U svakom slučaju, VE kao vladar IV bez dostojanstva u XII i sa lošim dispoziterom nije obećavajuća, ali MA ovde izvlači stvari u velikoj meri, pa će tako natus posle određenih problema ipak isplivati.

Ali u noćnim kartama, zemljanim triplicitetom vlada MO, koji je u biku egzaltiran, pa tako ima šanse da bude almuten IV kuće. Ako se on nađe u povoljnom položaju (bik, rak, ili makar u ribama i konjunkciji sa JU, i sl.) natusove predispozicije za sve ono što ga zanima vezano za IV kuću su znatno bolje.


Sa IX kućom je nešto drugačija situacija. Jer ako je VE postavljena loše kao što sam opisala, a SA kao drugi mogući vladar je takođe već u lošem dostojanstvu, onda se stvari vezano za fakultet, inostranstvo, daleka putovanja i sl. neće odvijati baš povoljno za natusa. Ako bi karta bila dnevna, SA bi čak imao prednost nad VE jer bi imao i egzaltaciju i triplicitet, a MA iz ovna bi ga kvadratirao u raku. Noćna karta bi ovde bila povoljnija kud i kamo samo zato što je VE primljena od strane MA, pa bi se moglo proceniti da natus ima šanse možda da završi višu školu (recimo).« Poslednja izmena: јул 07, 2010, 19:25:55 Vilenija »

Van mreže MARKO

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 2.245
  • Pogledaj profil
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #10 poslato: јул 07, 2010, 18:49:14 »
Marko, ako već govorimo o diskutabilnosti ima tu dosta stvari koje bi se ovde javile kao problem pored tačnog vremena rođenja -izbor sistema kuća -izbor tripliciteta -izbor seta termina -pa i na kraju i dekade (lica)
Nemam ja ništa protiv almutena jer ima smisla ali tačno vreme rodjenja može uticati na stepen bez obzira na izbor sistema kuća i ostalog, takodje, prihvatanje almutena negira tumačenje stepena koje vidim mnogi koriste, mislim na onu podelu 1*-Ar 2*-Ta 3*-Ge 4*-Ca 5*-Le itd...

Toliko različitih teorija teško da može u jednom životu jedan lik da na primerima izabere najvalidniju....
Bolje biti malo lud, nego malo pametan....    Ne ispravljaj krive Drine možeš doći do istine....

Van mreže Vilenija

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 187
  • Pogledaj profil
  • AstroSensa
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #11 poslato: јул 07, 2010, 18:50:02 »
Citat: Tajna
Jos jedno pitanje. Ukoliko je npr Asc u Vagi i tu je ME i SA, dok je VE u Sc... Za Asc i ME dispozicija je SA zbog jacine u postavci, ali ko je dispozitor SA, ako je VE tako slaba?

E sad ovde dolazi ono čuveno pitanje vezano za to da li planeti koja je snažno postavljena treba gledati dispozitora ili ne.

Lično, a i onako kao sam razumela tradicionalne autore, planeta koja je snažna nema potrebe da se oslanja na dispoziciju, posebno ako ona nema šta posebno da joj ponudi.
Zamisli to kao osobu koja živi u svojoj kući ili je počasni (doživotni) gost koji može samostalno da odlučuje o svom životu. Njoj ne treba dozvola ili pomoć da odradi ovo ili ono, već ona preduzima korake po vlastitom nahođenju.
Ako bi karta bila dnevna, SA bi u vagi imao itekako jako dostojanstvo, jače nego što bi imala VE.

Dispozicija se javlja kao faktor ispomoći kada planeta nema drugi izlaz.

Van mreže Vilenija

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 187
  • Pogledaj profil
  • AstroSensa
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #12 poslato: јул 07, 2010, 18:55:58 »
Marko, ako već govorimo o diskutabilnosti ima tu dosta stvari koje bi se ovde javile kao problem pored tačnog vremena rođenja -izbor sistema kuća -izbor tripliciteta -izbor seta termina -pa i na kraju i dekade (lica)
Nemam ja ništa protiv almutena jer ima smisla ali tačno vreme rodjenja može uticati na stepen bez obzira na izbor sistema kuća i ostalog, takodje, prihvatanje almutena negira tumačenje stepena koje vidim mnogi koriste, mislim na onu podelu 1*-Ar 2*-Ta 3*-Ge 4*-Ca 5*-Le itd...

Toliko različitih teorija teško da može u jednom životu jedan lik da na primerima izabere najvalidniju....

Da, tu se slažem sa tobom, jer često jedan pravac potpuno negira drugi, pa je nemogoće mešati ih. Zato sam i napisala da je najbolje zauzeti jedan stav i opredeliti se za one metode koje si bolje razumeo, koje ti deluju logičnije. Ali ako posle izvesnog vremena vidiš da prateći taj pravac dosta omašuješ u svojim tumačenjima, onda ga napustiti i probati drugi.

Mada, ko zna, moguće je da sve to ipak negde "pije vodu", samo što je nespojivo.

Astrologija se uči celog života, i to nije samo obična floskula, već jedna činjenica koja zna biti ponekad obeshrabrujuća, ali šta da se radi....

Van mreže MARKO

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 2.245
  • Pogledaj profil
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #13 poslato: јул 07, 2010, 18:58:05 »
Nekako ne prihvatam oštre granice između raznih pristupa astrologiji. Ne razumem ni zašto se buniš. Samo sam dala zanimljivi tekst astrologa kojeg cenim, tekst koji može navesti na razmišljanje koje je neophodno za napredak astrologije.
Nisam se ja bunio nego pitao, mislim da si sama rekla, ako me sećanje ne vara, da ne možemo mešati TA i MA ....
Bolje biti malo lud, nego malo pametan....    Ne ispravljaj krive Drine možeš doći do istine....

Van mreže Tajna

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1.990
  • Pogledaj profil
Odg: Vladari kuća
« Odgovor #14 poslato: јул 07, 2010, 19:58:18 »
Hvala Vilenija...

Da rezimiram ti si verovanja da planeta koja ima snazno dostojanstvo ne treba dispoziciju - zapravo je ne koristi. Interesantan pristup, vredan proucavanja.