Autor Tema: Ljekovito voće  (Pročitano 6678 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Ljekovito voće
« poslato: децембар 28, 2011, 14:01:57 »
KIVI
Actinidia sinensis - chinensis
(*)

Iz povijesti. Svoj naziv ova voćka, zbog sličnosti ploda, boji i oblika dobiva po maljavoj smeđoj ptici kiwi. Domovina kivija je Kina, iz koje se širi cijelim svijetom. U Novi Zeland dolazi 1906. godine pod imenom guščje bobice, gdje spomenuta ptica živi, dobiva svoje današnje ime.

Opis. Grane ove dvodomne biljke penjačice mogu doseći i do 7 m dužine. Širokih je listova s jakom stabljikom. Plod je mesnat, jajastog oblika, sa smeđim dlakavim kožnim omotačem.

Za uzgoj kivija nužno je imati mušku i žensku biljku.

Vrijeme cvatnje. Travanj - svibanj.

Miris i okus. Cijela biljka neugodno miriše, a okus ploda je ugodno slatkasto-kiselkast.

Stanište. Uzgaja se plantažno, te oko kuća.

Branje i prerada. Sabiru se list i plod. Plod se jede sirov, koristi se i za pripremu npr. sirupa, rakija itd.

Ljekoviti sadržaj. Masnoće 0,3%, proteini ugljikohidrati, aktinidin, plifenol, karotin, flavonoidi, antocijanini, lutein, klorofil, folata5%, kalija 11%, celulozna vlakna, magnezij, natrija 4%, željezo, mangana 4%, bakra 5%, vitamina C 75-140 mg, vitamina E4 mg, K 61 mg, B 6-2 mg.

Energetska vrijednost na 100 grama 46 kal.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Današnja znanost preporučuje konzumirati dva do tri ploda kivija dnevno za dobru preventivu u očuvanju kardiovaskularnog sustava, ili kao zamjenu za aspirin.

• Ova količina kivija reducira gustoću krvi te priječi njeno grušanje, odstranjuje povišene masnoće, prijeći ali i liječi infarkt srčanoga mišića i arteriosklerozu krvožilnog sustava, očne bolesti poput mrene i žute pjege, divertikulozu i pretjeranu debljinu.

• Polifenolim, lutein, vitamini C i E smanjuju rizik od možebitnih kardiovaskularnih poremećaja, zaštićuju DNK sustav od štetnog djelovanja slobodnih radikala ali i pomažu bržem oporavku od posljedica štetnog djelovanja slobodnih radikala.

U dijetama kivi ima prednost u odnosu na papaju, mango, i naranče, ako se radi o kardiovaskularnim poremećajima, a preporučuje se:

kod komplikacija s urinarnim sustavom kao što su kamenci, pijesak, infekcije,

• reumatoidnog artritisa,

• karcinoma jetre i jednjaka,

• te kod djece s tegobama respiratornog sustava kao što su astma i svi oblici kašlja.


 Ljekoviti učinci kivija mogu zaista biti iznenađujući, u što sam se osobno uvjerio.
Kuhani listovi kivija su jestivi.
Sok od peteljaka dobro je sredstvo za izbacivanje pijeska iz mjehura, žuči i bubrega.

Zbog antioksidantnih svojstava savjetuje se svakodnevna konzumacija ovoga voća.

Inače po sadržaju antioksidansa na prvome je mjestu naranča sa 6,82%, slijede zatim crveno grožđe 5,99, kivi 5,54, grejp 4,54, bijelo grožđe 2,89, banana 2,10, jabuka 1,92, rajčica 1,57, kruška 1,23, lubenica 0,88%, itd.

Kontraindikacije. Nekim osobama kivi izaziva alergiju.
Čaj
za navedena oboljenja
1 jušna žlica suhih usitnjenih listova,
2 dl vode
Priprema. Vrućom vodom preliti listove, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Uporaba. Piti jednu do tri šalice čaja, prema potrebi.

Plod_
Uzimati dnevno 3-6 kivija u tri navrata, ujutro, u podne i uvečer.

Rakija
Priprema se na isti način kao i s ostalim voćem, osim što je kod vrenja potrebno dodati malo kvasa (vrelko). Najbolje je pripremati miješanu voćnu rakiju.

Uputa za veterinareČaj od listova dobro je sredstvo za njegu domaćih životinja od šuge, napose pasa.


Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #1 poslato: децембар 28, 2011, 14:20:03 »
ANANAS
Ananas comosus
(*)

Ananas pripada porodici bromelija (Bromeliaceae). Zeljasta je trajnica koja naraste do metar u visinu i osamdesetak centimetara u širinu. U sredini jake zeljaste biljke razvijaju se do tri kilograma teški plodovi s tipičnom ljuskastom površinom, nepravilna oblika i hrapave kore. Sočno meso ananasa žute je boje, slatkog i aromatičnog okusa.

Ananas potječe s Kariba, a ne kao što se misli iz Južne Amerike, a otkrio ga je Kolumbo 1493. U Europi je bio iznimno cijenjen, skup i rezerviran za kraljevske dvore, osobito jer se nije mogao uzgojiti, naime otkrilo se da je za uzgoj potrebna tropska klima. U Afriku, Aziju i južni Pacifik biljku su odnijeli portugalski i španjolski istraživači te se u tim krajevima ananas uzgaja i danas. Naziv potječe od indijske riječi "anana" što znači "odlično voće".
Energetska i nutritivna vrijednost
Energetski sadržaj 100 g svježeg ananasa iznosi 48 kcal / 202 kJ. Od toga je 12% ugljikohidrata, 0,1% masti i 0,5% proteina.
Dobar je izvor mangana (1,2 mg što čini 17% RDA) i bakra (0,1 mg što čini 10% RDA). Od vitamina je odličan izvor vitamina C (36,2mg što čini 60% RDA).
U sastavu ananasa na 100 g nalazi se 1,4 g dijetalnih vlakana i 34 mg beta-karotena.

DOBAR IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).


Ljekovitost
Od ljekovitih sastojaka ističe se bromelain, grupa enzima koji razgrađuju proteine što znači da pomažu procesu probave. No tu ne završava ljekovito djelovanje ovih enzima. Klinička ispitivanja potvrdila su da učinkovito ublažavaju upale i smanjuju otekline kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta i ubrzavaju oporavak nakon ozljeda i operacija. Kako bi se ovo svojstvo potpuno iskoristilo, preporučuje se konzumiranje ananasa između obroka, inače se enzimi iskoriste za proces probave hrane. Bromelain se nalazi u peteljkama i mesu voća, međutim inaktiviraju se toplinom, tako da sok ili konzervirani ananas nisu dobar izvor ovih enzima pa ga je najbolje konzumirati svježeg.

S obzirom da je iznimno bogat vitaminom C, ananas pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju aterosklerozu, bronhitis, bolesti srca povezane s dijabetesom, astmatične napade, osteoartritis i reumatoidni artritis, oštećuju stanice debelog crijeva što može dovesti do raka. Prehrana bogata vitaminom C povoljno djeluje na pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.
Istraživanja provedena na Institutu za medicinska istraživanja u Australiji (QIMR) otkrila su u peteljkama ananasa dvije molekule koje su pokazale antitumorno djelovanje. Molekula CCS sprječava oštećenje proteina, a druga CCZ potiče imunološki sustav na uništenje kancerogenih stanica. Djelotvorni su na široki raspon kancerogenih stanica, kao što su tumorne stanice dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma. "Ove molekule predstavljaju potpuno različiti pristup kliničkog liječenja u odnosu na ostale lijekove koji se danas primjenjuju", kaže dr. Mynott.


Borac protiv osteoporoze i toksina
Organizam koristi mangan za proizvodnju kolagena, vlaknastog proteina koji sudjeluje u oblikovanju vezivnih tkiva kao što su kosti, koža i hrskavica. I zato pomanjkanje mangana izaziva poremećaje slične onima osteoporoze. Jedna studija je pokazala da žene koje pate od osteoporoze imaju niži postotak mangana od onih koje nisu zahvaćene tim poremećajem. A u porciji od 200 grama ananasa nalazi se više od 2 miligrama mangana, to jest više za 100% od preporučljive svakodnevne vrijednosti.


Što je bromelain?

Bromelain je enzim koji pospješuje probavu rastvarajući proteine. A loše probavljanje proteina može uzrokovati neke zdravstvene tegobe, kao što su alergije ili bolesti koje nastaju uslijed probavnog truljenja što dovodi do autointoksikacije, bolesnog stanja izazvanog različitim tvarima, produktima probave i izmjene tvari, a na organizam djeluju toksično. Bromelain spada također u tzv. proteolitičke enzime djelujući protuupalno. A u kombinaciji s drugim enzimima može ublažiti simptome infekcije urinarnog trakta.


Bromelain prirodno "razrjeđuje" krv štiteći tako od pretjeranih stvaranja naslaga na krvnim sudovima, što djelomice potvrđuju i rezultati raznih kliničkih studija koje ukazuju na utjecaj bromelaina na smanjenje simptoma angine pektoris kao i na prevenciju tromboze.

I konačno, jako je važno napomenuti njegovo učinkovito djelovanje na smanjenje gustoće sluzi što je od velike pomoći osobama koje pate od astme i kroničnog bronhitisa.
Jačanje imuniteta i detoksikacija

A ako vas muči prehlada, vitamin C je dragocjen za smanjenje postotka histamina, supstance zbog koje vaše oči suze i nos curi, a što su uobičajeni simptomi prehlade. Ananas vam u tome može uvelike pomoći zahvaljujući vitaminu C koji se u njemu nalazi u velikoj količini, posebno ako ga konzumirate u obliku voćnog soka. Jedna jedincata čaša soka od ananasa sadrži do 60 miligrama vitamina C, to jest 100% dnevne preporučljive doze.

A jedno od svojstava ananasa mnogo manje poznato je njegovo učinkovito djelovanje u borbi protiv nekih parazita. Posebno parazita iz porodice ameba i protozoa. I zato, jedna dobra kura ananasa i papaje je izvrstan način, između ostalog, da se riješimo mnogobrojnih parazita skrivenih u našem organizmu, kojih uopće nismo svjesni.

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #2 poslato: децембар 28, 2011, 14:28:38 »
BANANA
lat. Musa Paradisiaca L. var. Sapientium
(*)

Banane sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu kombinirane sa vlaknima. Banana daje trenutne, podržavajuće, krepke i hranjive količine energije. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banana dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad. Nije dakle, čudo, da se banana smatra voćem br.1 kod vodećih svjetskih atletičara.
No, energija nije jedino što banane daju.

Banana nam pomaže da ostanemo u dobroj formi. Može nam pomoći u prevladavanju ili spriječavanju znatnog broja bolesti i stanja postajući tako sastavni dio naše dnevne prehrane.


DEPRESIJA:
Prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osjećali su se znatno bolje nakon što su pojeli bananu. Banana sadrži tryptophan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin koji je poznat po tome da nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito se osjećamo sretnijima.

PMS:
Zaboravite tablete - pojedite bananu. Vitamin B6 koji se nalazi u banani regulira razinu glukoze u krvi koja utječe na naše raspoloženje.

ANEMIjA:
Banana je bogata željezom i može potaknuti stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomoći kod nekih slučajeva anemije.

KRVNI TLAK:
Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijem, a sadrži malo soli što ovo voće čini savršenim kod problema sa krvnim tlakom. Administracija za lijekove i hranu u SAD-u upravo je dopustila da industrija banana izda službena priopćenja da je banana voće koje ima sposobnost smanjivanja rizika povišenog krvnog tlaka i moždanog udara.

MOZAK:
Dvjestotinjak je studenata jedne škole ( Twickenham school) kao pomoć kod ispita, uzimalo za doručak, u pauzi te za ručak kako bi poboljšali sposobnst mozga.
Istraživanja su pokazala da ovo voće bogato kalijem može pomoći učenicima da budu pažljiviji i koncentriraniji.

ZATVOR:
Banana sadrži vlakna; kada ih uključimo u prehranu, pomažu nam uspostaviti normalnu funkciju stolice kao i prevladavanje tog problema bez uzimanja laksativa.

MAMURLUK:
Jedan od najbržih načina prvladavanja mamurluka je spravljanje milkshake-a zaslađenog medom.Banana umiruje želudac i uz pomoć meda, gradi potrošene razine šećera u krvi, a mlijeko hidrira i blagotovrno djeluje na cijelo tijelo.

ŽGARAVICA:
Banana stvara prirodni učinak protiv kiselina u tijelu, stoga ukoliko patite od žgaravice, pokušajte pojesti bananu za olakšanje simptoma.

JUTARNJA MUČNINA:
Uzimanje banana između obroka pomaže u održavanju razine šećera u krvi,a time i izbjegavanju jutarnje mučnine.

UGRIZI KOMARACA:
Prije nego što posegnete za insekticidnim kremama, pokušajte ugriženo područje istrljati unutrašnjom stranom kore banane. Mnogi su otkrili da je jako učinkovita u smanjenju oteklina i iritacije nastalih zbog ujeda komaraca.

ŽIVCI:
Banane sadrže visoke količine B vitamina koji pomaže smirivanju živčanog sustava.


Imate prekomjernu težinu , a na poslu ste? Studije provedene na Institutu za psihologiju u Austriji pokazale su da pritisak na poslu vodi do prenatrpavanja čokoladom i grickalicama. Promatranjem 5000 bolničkih pacijenata istraživači su zaključili da su najdeblji pacijenti radili na poslovima na kojima su bili izloženi velikom pritisku. Izvještaj zaključuje: da bismo izbjegli želju za prenatrpavanjem slatkišima, trebali bismo kontrolirati razinu šećera u krvi tako da svaka dva sata prezalogajimo hranu koja je bogata ugljikohidratima.

ČIR:
Banana se koristi kao hrana kod poremaćaja rada crijeva zbog svog mekog sastava i glatkoće. Ona je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posljedica kod kroničnih bolesti.Banana također neutralizira prejaku kiselinu i smanjuje nadražajnost oblažući unutrašnjost želuca.

KONTROLA TEMPERATURE:
Mnoge druge kulutre banane smatraju voćem koje 'hladi' i koje može sniziti kako fizičku tako i emocionalnu temperaturu trudnica. Na Tajlandu, npr. trudnice jedu banane kako bi osigurale da se dijete rodi sa nižom temperaturom.


POREMEĆAJI KOJI SE JAVLJAJU U POJEDNINIM GODIŠNJIM DOBIMA;
Banane pomežu kod ljudi koji su osjetljivi jer sadrži prirodni sastojak, tryptophan koji podiže raspoloženje.

PUŠENJE I UŽIVANJE DUHANA:
Banane mogu pomoći kod odvikavanja od pušenja.B6, B12 , kalij i magnezij koji se nalaze u bananama, pomažu u oporavku tijela od učinaka povlačenja nikotina.

STRES:
Kalij je vitalni mineral koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu.Kada smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava i tako se smanjuje razina kalija.Ravnotežu možemo vratiti uz pomoć zalogaja bogatog kalijem - banane!

UDARI:
Prema istraživanjima objavljenima u New England Journal of Medicine, uzimanje banana u svakodnevnoj prehrani, može smanjiti rizik od nastajanja udara za gotovo 40%!

BRADAVICE:
Ljudi okrenuti prirodnim metodama liječenja reći će vam da ukoliko želite maknuti bradavice, uzmite komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom gore. Tako okrenutu koru banane držite sa flasterom ili kirurkim zavojem na bradavici!

Dakle, banana zaista jest prirodan lijek za mnoge bolesti. Ako je uspoređujete sa jabukom, ima četiri puta više bjelančevina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza, i dvostruko više ostalih minerala i vitamina.Bogata je kalijem i jedna je od najukusnijih vrsta voća. Možda je došlo vrijeme da se promijeni poznata fraza kako bismo mogli rećI: 'Jedna banana dnevno čini nas zdravima.'

Van mreže Happiness

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 111
  • Pogledaj profil
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #3 poslato: децембар 28, 2011, 17:22:03 »
Svaka cast za temu  :)

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #4 poslato: децембар 29, 2011, 12:30:25 »
Svaka cast za temu  :)
nema na čemu  :D

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #5 poslato: децембар 29, 2011, 12:36:02 »
MANDARINA
Citrus nobilis - reticulata Blanco L.
(*)

Prirodni je: analgetik, antiastmatik, antiemetik, antiepileptik, antifungal, antiinflamatorik, antioksidans, antispazmatik, antistres, antitusik, aromatik, digestiv, dijetetik, ekspektorant, holagog, karminativ, laksativ, relaksans, remineralizant, roborans, sedativ, tonikum.


Druga imena. Klementinke, mandarinke, tangarike.

Strani nazivi. Engleski - Citrus Peel, Mandarine, Tangerine Peel; francuski - Tangerine, Mandarinier; njemački - Mandarin; slovenski - mandarina, mandarinovec; srpski - mandarina; talijanski - mandarino.

Iz povijesti. Smatra se da je mandarina početkom 18. stoljeća stigla iz Kine u Sredozemlje, gdje se počinje uzgajati.

Opis. Maleno drvo visine do 3 metra, ima uske listove, za razliku od ostalih vrsta citrusa, koji imaju šire listove.

Cvjetovi su okrugli, na polovima spljošteni. Plod je okrugao sočnoga mesa s tankom korom koja se lako odvaja.

Vrijeme cvatnje. Svibanj - lipanj.

Miris i okus. Ugodna gorkastog mirisa, slatko-kiselkastog okusa.

Stanište. Uzgaja se u vrtovima kao ukrasno drveće, te na plantažama.

Branje i prerada. Sabiru se plod, kora ploda, list i cvijet.


Ljekoviti sadržaj. Šećer i mnogo vitamina C, eterično ulje, monoterpen, fenol, kumarin, aldehid, minerali.

LJEKOVITO DJELOVANJE

Znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovite vrijednosti kod svih vrsta citrusa jer imaju obilje vitamina i djeluju anti-oksidativno. Preventivno djeluje na jačanje imuniteta i općeg zdravlja te uvelike umanjuje faktore rizika presudne za nastanak tumora i srčanih oboljenja.

Mandarina se preporučuje:
• djeci u razvoju kao i starijim osobama, te bolesnicima i rekonvalescentima,
• za jačanje funkcija pojedinih organa, pogotovo crijeva i želuca jer potiče stvaranje želučanog soka, otklanja mučninu, osjećaje koji tjeraju na povraćanje, te štucavicu,
• u liječenju oboljenja jetre,
• trudnicama.
• za nadoknađivanje izgubljenih minerala i vitamina organizmu, osvježenje i za bolji apetit.
• Osim u prevenciji preporuča se u liječenju i benignih i malignih tumora.

List, kora i cvijet mandarine u pučkoj medicini koriste se u liječenju raznih oboljenja, slično kao i naranča.

Eterično ulje mandarine koje se dobiva iz kore, služi za masažu, te za pripremu ljekovitih kupki za djecu jer blagotvorno djeluje na uzbuđenja, hiperaktivitet i stres u djece.
U kupelj se ukapa 1-2 kapi eteričnog ulja i 1 čajna žličica sojina ulja.


Zapadna pučka medicina rabi mandarinu za liječenje:
- akni,
- bolesti kože,
- depresije,
- nervoznog želuca,
- neuroze,
- nesanice,
- napetosti,
- stresa,
- zabrinutosti, itd.,

U Vijetnamu upotrebljava za liječenje tumora.

• Dnevna terapijska količina: 1-3 dl čistog svježe iscijeđenog soka ili 5-6 oguljenih mandarina.

• Eterično ulje koristi se prema uputama proizvođača.


Kontraindikacije. Poslije masaže s uljem ne izlagati se suncu jer je moguće fototoksično djelovanje

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #6 poslato: децембар 30, 2011, 22:29:18 »
KAKI
Diospyros Kaki L.
(*)Ovo voće naziva se još i japanska jabuka, kakijevac i kakijev dragun. Naziv kaki u kineskoj pokrajini Mandžuriji znači hrana bogova. Domovina kakija je Azija, i to Mandžurija u Kini te Japan otkud se širi po cijelom svijetu kao istočna zlatna jabuka. U 14.stoljeću u Europu kaki donosi Marko Polo. Sjemenke kakija su preživjele razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.
Kaki je listopadno drvo visine i do 12 metara, sa razgranatom piramidalnom krošnjom i ovalnim kožnatim zelenim listovima. Cvjetovi su muški (zelene cvjetne čaške) i ženski (krem boje), kao i dvospolni, sve ovisno o sorti. Cvate u svibnju i lipnju. Plodovi bez sjemenki koji su nastali bez oprašivanja, a plod sa sjemenkama je oprašen ženski cvijet. Plod je narančastožute do žutocrvene boje i po obliku sliči jabuci. Stabala kakija ima oko 20000 vrsta.
Plod kakija ima aromatičan miris i sladak okus koji podsjeća na marelicu. Uzgaja se i sadi kao kultivirana voćna i ukrasna vrsta oko okućnica i u voćnjacima.
Za sušenje rabimo mlade izdanke, list i plod. Svi dijelovi se suše brzo na toplom prozračnom mjestu ili u sušionici. Mlade pupoljke beremo prije listanja. List beremo u proljeće, a plod u jesen, nakon jačeg mraza. Plodove kakija možemo omekšati tako da ih zamrznemo te preko noći ostavimo da se odmrznu. Ako smo ubrali nedozrele plodove, tada ih pohranimo u kartonsku ambalažu gdje će za 7 dana biti zreli.
List kakija rabimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva).
Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje kakija uz saznanja o njegovom djelovanju u pokusima na životinjama kao antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća - kolesterol, trigliceridi - lipidi), kao i  antitumorsko djelovanje. Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kakija je dakako i rakija koja ima poseban aromatičan okus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima, veće nutritivne  vrijednosti. Sjeme kakija je dobar surogat za kavu ako ga prepržimo i meljemo u prah. Kora ploda može se sušiti te mljeti u prah i  rabiti kao sladilo. Pupoljak kakija je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svježi plod u potpuno zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemeroida  i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ, a ako plod kakija kuhamo tada je dobar antidijaroik. Suhi plod koji usitnimo u prašak (prašak pomiješamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je antitusik. Svježi sok ili sok iz ploda kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog tlaka - hipertenzije. Od suhih čaški ploda kakija pripremamo čaj koji rabimo za liječenje štucanja.


Ljekovito djelovanje

Plod kakija ima veliku nutritivnu vrijednost te dobra prirodna ljekovita svojstva, a preporučuje se kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Svježi plod ili sok kakija uzimamo za liječenje:
- bolesti crijeva (kronične konstipacije - zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naručito za vrijeme putovanja ili promjene klime)
- bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, lošeg varenja želuca, loše probave)
- te za liječenje hemeroida (sprječava tvrdu stolicu te djeluje povoljno na pražnjenje crijeva)
- bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči)
- a ako plod kuhamo, tada njima liječimo proljev
- osušeni zreo plod kakija je dobro ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija s bronhima i to posebice kd suhog kašlja (uzimamo prašak od suhog kakija)
- svježe istisnuti sok kakija rabimo kod liječenja visokog tlaka (uzimamo sok nekoliko tjedana, a može i duže)
- cvjetne čaške se rabe za liječenje štucavice
- bolesti živaca (umirujuće djeluje na živde koje relaksira i jača)
- jačanje imuniteta

Ako ogulimo kako te ostavimo da odstoji na suncu i preko noći, on poprimi izvana bijelu boju te takav rabimo u terapiji za liječenje:
- raznih parazita u crijevima (antihelmetik)
- za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik)
- za liječenje kašlja (antitusik)
- za liječenje visoke temperature ili navale vrućine (valunzi)


Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #7 poslato: децембар 31, 2011, 00:14:02 »
TREŠNJA
Prunus avium L.
(*)

Trešnja je podrijetlom iz Male Azije, a u Europi je uspijevala (kao divlje drvo) još u prapovijesti. Rimljani su prve trešnje vidjeli u Kiresunu (grčkoj koloniji u Maloj Aziji). Prema Pliniju, rimski vojskovođa Lukul trešnje je donio u Italiju 74. godine prije Krista i zasadio ih u vrtu svoga rimskog dvorca.
 Za ljekovitost trešnje znali su stari Rimljani. Galenus je preporučivao slatke trešnje protiv zatvora.
 Danas se zna da je trešnja mnogostruko ljekovita. Tako se rabe njen plod, peteljke, sjemenke iz koštica i smola koja curi iz kore.


Sok od trešanja
 Bezalkoholni, sterilizirani sok od trešanja jača srce i oboljele krvne žile. Sok se pravi od zgnječenih trešanja koje se ostave da odstoje preko noći, a ujutro se protisnu kroz lanenu krpu. Na čašu soka doda se pola čaše šećera u prahu, kore od cimeta i nekoliko klinčića. Sve se dobro izmiješa i ostavi 4 dana na suncu (ili toplom mjestu). Zatim se ulije u staklene boce koje se dobro začepe i (okrenute naglavce) spreme u pijesak u podrumskim prostorijama, gdje se sok može očuvati godinama. Pije se tri puta dnevno po čašicu (od 0,5 dcl) – nakon jela – za jačanje srca.


Bubrežni kamenci
 Dobro oprane, osušene i sitno izrezane peteljke plodova trešnje, kuhane u vodi dvije minute, procijede se i piju kao čaj protiv upale bubrega, za otapanje bubrežnih kamenaca i čišćenje mokraćnih putova te za pospješenje obilnijeg mokrenja.
 Peteljke plodova trešnje pomažu u navedenom slučaju – kad zataje sva druga sredstva.

Kamenci i pijesak u mokraćnom mjehuru
 Kod kamenca i pijeska u mokraćnom mjehuru pomažu koštice divlje trešnje. Te koštice valja istući u mužaru i preliti alkoholom (96 postotnim). Zatim bocu s tim pripravkom treba dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji 10 dana.
 Nakon toga uzima se jedanput dnevno po 5 – 10 kapi rastvorenih u malo vode.
 Impotencija
 Protiv muške impotencije pije se čaj od peteljki plodova trešnje. Uzme se 30 grama izrezanih peteljki i kuha dvije minute u litri vode. Zatim se procijedi i pije tri puta dnevno (poslije jela) – po 2,5 decilitra.
 Trešnjin čaj rastvara sluz u bronhima i olakšava iskašljavanje.

Perut
 Smola koja teče iz ozlijeđene (zarezane) kore trešnje rastopi se u kvalitetnom (nerazrijeđenom) vinskom octu i njom se masira vlasište i tako odstranjuje postojeća perut.
 Istim octom, s trešnjinom smolom, odstranjuje se šuga s kože.

Čišćenje organizma
 Jedan do dva dana valja jesti samo trešnje ili piti iz njih svježe iscijeđen sok. Navedeno je izvrsna i djelotvorna terapija za čišćenje organizma od svih štetnih tvari, naročito toksina. Takvu terapiju dobro je primijeniti baš pred kraj proljeća, na prijelazu u ljeto, bez obzira na to kako se osjećali.

Protiv gihta
 Jedite tri puta dnevno, poslije jela, po 40 dekagrama trešanja.

Za bolji rad jetre i organa za probavu
 Peteljke trešnje (30 do 50 grama) prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Zatim kuhajte nekoliko minuta pa prelijte preko cijelih plodova trešnje ili jabuke. Ostavite da odstoji 20 minuta i procijedite kroz gazu.
 Odvar valja piti 4 do 5 šalica dnevno.
 Taj napitak preporučuje se bolesnim, ali i zdravim ljudima, za poboljšanje mokrenja, što rezultira boljim radom jetre, želuca i bubrega.

Trešnja u kozmetici
 Ljekovito djelovanje peteljki i ploda trešnje koristi se i za pripremu maski za otklanjanje podočnjaka te njegu i oživljavanje suhe kože.
 Protiv podočnjaka – 30 do 50 grama peteljaka trešnje prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga sve kuhajte nekoliko minuta. Procijedite i mlako koristite za obloge.
 Kod suhe kože dobro pomaže iscijeđeni sok trešanja ili samo zgnječene trešnje. Zgnječene trešnje izravno se nanose na lice, a sokom se dobro namoči lanena krpa. Nakon 20 minuta spomenute maske, lice se ispere blagim (mlakim) čajem kamilice ili mlakom vodom.
Čudotvorni B17

U košticama trešnje (stučene u prah) nalazi se mala količina vitamina B17, a smatra se da on utiče na smanjenje tumora, spriječava njegovo širenje i ublažava bolove uzrokovane kancerom.
« Poslednja izmena: јануар 04, 2012, 13:01:13 Mirabilis »

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #8 poslato: јануар 05, 2012, 15:09:59 »
GREJP
Citrus paradisi
(*)Grejp pripada porodici Rutvice, a poznat je kao antibakterik, antioksidant, antitumor, dijetetik, fungicid, kardiotonik, mikocid, remineralizant i vermifug. Druga imena su mu i grep, grapefruit i limunka. Ljekovitost grejpa dobro su poznavali Abordžini iz Australije, koji ga koriste kao univerzalni lijek. Smatra se da je grejp križanac naranče i limuna. To je zimzeleno drvce s izrazito velikim plodovima žute boje, spljoštenog oblika, bez naručitog mirisa i gorkog okusa, svojstvenog grejpu. Raste na područjima tropske i suptropske klime. Ubiru se i prerađuju svi dijelovi biljke: pup, list, cvijet, plod i sjeme.

Ljekoviti sadržaj: voda 88%, bjelančevine 0,5%, šećer 6,4%, triptohan, metionin, lisina, furanokumarin, apigenin, hesperidin, limonin, naringin, naringenin, nobiletin, 2,23% limunove kiseline i vitamina C čak oko 40mg, zatim vitamina A, B6, B12, D, E, K te 17mg kalcija, 18mg fosfora, magnezij, mangan, cink, bakar, željezo i brom.


Grejp je izvrsno i ukusno voće koje mogu jesti i zdravi i bolesni, a pogotovo osobe kojima je potreban vitamin C, fosfor i kalcij. Ekstrakt sjemenki grejpa jako je sredstvo koje uspješno djeluje protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica te se preporuča  u liječenju ameba, glista i gljivica, kao i u liječenju gljivičnih i drugih nametnika na biljkama i životinjama.
Sok grejpa bogat bioflavonoidima djeluje na metabolizam, pogotovo na enzime koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, pomažu radu jetre, jača arterije.
Preventivno djeluje protiv nastanka karcinoma, naručito uništava karcinogene spojeve koji nastaju kao produkt pušenja.
Od cvijeta se priprema esencija koja liječi nesanicu, tegobe želuca i srca.
Ekstrakt od lista djeluje protuupalno.


Ljekovito djelovanje

Nacionalno američko udruženje kemičara savjetuje uzimanje soka od grejpa kao sastavni dio doručka, jer pruža zaštitu od karcinoma pluća i kolona. Sok crvenog grejpa sadrži likopen i karotenoid, koji imaju antitumorno svojstvo.
Novija saznanja o grejpu govore da je vrlo uspješan protiv virusa i bakterijam gripe i prehlade, u prevenciji karcinoma i srčanih bolesti te da jača imuno-sustav kod upalnih stanja organizma.
Također pomaže kod osteoartritisa i reumatskog artritisa te djeluje na ravnotežu hematokrita u krvi.


Zapadna pučka medicina rabi grejp za liječenje prekomjerne tjelesne težine, u prevenciji karcionoma - pogotovo u pušača, za mršavljenje itd. Popularna je dijeta za mršavljenje koja se sastoji od soka grejpa i hrane koja sadrži bjelančevine kao meso, bez ugljikohidrata tj voća, povrća, žitarica, a traje 12 dana.

Sok
Uzimati 2-3 dl soka na dan kao prirodnu namirnicu za jačanje zdravlja, a u terapijskim dijetama ili u liječenju do litre soka dnevno.

Sjemenke grejpa
Za liječenje kožnih gljivičnih bolesti
Sjemenke od 1 grejpa, 1 dl vode
Priprema: sjemenke istučemo i stavimo močiti u mlaku vodu preko noći.
Uporaba: Sutradan s dobivenim hladnim vodenim ekstraktom, mažemo bolesna mjesta 1 do 2 puta na dan.

Kontraindikacije
Osobe koje uzimaju antihistaminike, lijekove za masnoću i visoki tlak, lijekove koji djeluje protiv bolova, imunosupresore, viagru i slične, ne bi smjele piti ovaj sok, osim u dogovoru sa liječnikom.

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #9 poslato: јануар 19, 2012, 12:00:50 »
CRNA RIBIZLA
(*,*)


 


Intenzivna boja ribiza rezultat je visoke koncentracije antioksidativnih pigmenata prisutnih u ovome vocu. Ribiz pomaže u prevenciji nastanka varikoznih vena, a poznato je njegovo djelovanje u ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Studije koje su trajale preko nekoliko tjedana pokazale su da se osobama koje konzumiraju vece kolicine crnog ribiza smanjuju simptomi reumatoidnog artrtitisa. Sjemenke crnog ribiza bogate su gama-linoleinskom (GLA) i alfa - linoleinska (ALA) kiselinom koje dokazano umanjuju upalne procese karakteristicne za ovu bolest...

Prema najnovijem istraživanju, postoji mogucnost da vec jedna caša soka od crnog ribiza može utjecati na smanjenje rizika od pojave nekih vrsta bubrežnog kamenca.


Plod crne ribizle izuzetno je bogat vitaminom C. Visok sadržaj vitamina C sprečava i liječi teške infekcije, a prije svega upalu pluća. Osim ovog vitamina, sadrži i provitamin A, vitamine B1,

B2, B6 i niacin. Od minerala najviše ima kalijuma, zatim kalcijuma, natrijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i bakra.

Sadrži i druge važne sastojke kao što su tanini, pektini, bioflavonoidi. Plodovi i sok korisni su kod bubrežnih bolesti, grčeva i bolova organa za varenje. Narodni ljekari smatraju je biljkom izbora za jačanje i čišćenje krvi. Osim toga, čaj od crne ribizle povoljno utiče na rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom.

Plod i prerađevine od crne ribizle normalizuju i stabilizuju krvni pritisak, a posebno se preporučuje osobama koje su malokrvne. Ljekovito djeluje i kod čira na želucu, gastritisa, ateroskleroze, poremećaja metabolizma… Sok od crne ribizle pomaže i kod krvarenja desni i proširenih vena, a pozitivno utiče i na povećanje koncentracije i pamćenja. U suštini, svaka bobica ribizle predstavlja malu multivitaminsku „pilulu“, jer sadrži veliku količinu niacina koji je bitan za nerve, pantotensku kiselinu važnu za ćelijsko disanje i lijepu kosu, kao i brojne minerale koji povoljno utiču na ukupno zdravlje organizma.


ČAJ OD LISTA RIBIZLE

Čaj od listova crne ribizle preporučuje se kod bolnog mokrenja, dijareje, grčeva, migrena, upornog kašlja, ali i kao preventivno sredstvo protiv stvaranja pijeska u mokraćnoj bešici. Čaj se sprema tako što se dva prstohvata isitnjenih listova crne ribizle stavi u dva decilitra provrele vode, ostavi dva-tri minuta da odstoji, procijedi i pije.


SIRUP OD RIBIZLE

Od plodova crnog ribizla pripremite zdravi i ukusni sirup, bogat vitaminom C. Priprema: Bobice ribizla očistiti i dobro oprati, staviti u posudu, zaliti vodom i kuhati tako dugo dok ne popuca kožica na bobicama. Tijekom kuhanja dodati nekoliko žlica šećera. Kuhanu smjesu ostaviti poklopljenu da odstoji nekoliko sati. Zatim sok ocijediti kroz gazu, dodati ostatak šećera i prokuhati još 5 minuta.


SOK OD RIBIZLE
Potrebno je 2,5 kg opranih zrelih ribizla. Okrunjena zrna se stave u porculansku zdjelu sa 5 dkg limunove kiseline i 1,5 l hladne vode. Zdjelu se dobro pokrije i ostavi na hladno mjesto 1 dan.

Kroz ovo vrijeme više puta se pomiješa s čistom žlicom. Zatim se sok procijedi kroz čistu lanenu krpu u jednu zdjelu bez da se zrna pritisnu. Otprilike bude 2,5 kg soka i koliko je toga toliko se doda šećera u kockama.

To se neprestano miješa. Kad se šećer potpuno rastopio, još se jednom sok procijedi kroz vlažnu lanenu krpu. Odmah se puni u čiste suhe flaše i dobro začepi novim prokuhanim čepovima. Boce spremimo polegnute na hladno mjesto.

Ovako priređen sok od ribizla sačuva izvanredni miris (aromu), divnu boju i dugotrajnost. Razblažen vodom daje jedno razblažujuće i rashlađujuće piće.Van mreže Dines

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 326
  • Pogledaj profil
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #10 poslato: јануар 20, 2012, 18:24:16 »
Moja tema  ;D , apsolutni sam voce-freak, evo voda mi na usta krene samo dok citam.  ;D

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #11 poslato: јануар 20, 2012, 22:14:23 »
Moja tema  ;D , apsolutni sam voce-freak, evo voda mi na usta krene samo dok citam.  ;D
:D  napiši onda ili  predloži neko voće....

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #12 poslato: јануар 21, 2012, 00:00:51 »
SMOKVA
Ficus carica
(*,*)
 


Smokve pripadaju u najstarije kultivirane voćke. Stablo smokve našlo se u Rajskom vrtu. Spominju se u Babilonskim spisima, a Sumerani su 2900 g.pr.Kr. smokve koristili u ljekovite svrhe. Smokva je bila omiljeno voće Kleopatre, atletičara na Olimpijadi jer su ih dijelili kao medalje. Plod smokve čini prema unutra uvijeni cvijet, a pravi su plod sjemenke. Na Mediteranu su smokve došle iz Indije preko Turske.

Plinije Stariji za smokve kaže: "Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe."


Ovo drvo iz obitelji dudova prirodni je antiseptik, antitusik, ekspektorant, dermetik, detoksikant, karminativ, laksativ i vermifug.


Ljekovito djelovanje
- Svježe i suhe smokve djeluju laksativno. Još u staroj antičkoj i pučkoj medicini smatrane su najprirodnijim laksativom koji ne iritira, ne ostavlja nikakve posljedice niti stvara naviku.
- Povremene zatvore liječimo kompotom od suhih smokava ili od suhih šljiva, kao i kombinacijom obiju voćaka.
- Jače ili kronične zatvore prirodno liječimo kombinacijom smokve, šljive i sene. Od velike je važnosti znati regulirati probavu kako ne bi došlo do autointoksikacije organizma tj trovanja vlastitim otrovima, zbog višednevnog zadržavanja stolice.
- U tu svrhu je popularno pripremiti kolačiće ili pogačice od mljevenih suhih smokava, suhih šljiva i usitnjenih listova sene. Za izradu jednog kolačića potrebna nam je jedna jušna žlica smjese, od koje rukama oblikujemo kolačiće. Pohranimo ih u  papirnatu ambalažu i svaki dan pojedemo ujutro i navečer po jedan kolačić.
- Suha smokva djeluje ljekovito na gastrointestinalni trakt u prvom redu na rad želuca, kao digestiv, te upija višak želučane kiseline, ublažavajući tegobe kod gastritisa i katara želuca.
- Zbog antiseptičnog djelovanja pučka medicina smokvu rabi za početne upale grla i pluća, a kao vermifug za liječenje nametnika i parazita u crijevima.
- Kod ujeda insekata, kukaca i životinja rabimo oblog od suhe smokve tako da je raspolovimo i privijemo.


RECEPTI :

SMOKVINE KOBASICE : ( M. Treben) : za  opstipaciju: pola kilograma smokava samljeti i zamijesiti s 5 grama brašna od listova sene. Od tijesta oblikovati kobasice. Zavijene u foliju čuvaju se u hladnjaku i svakog jutra pojesti natašte komadić veličine lješnjaka.

Za liječenje bradavica : smokve sadrže proteolitički enzim  poznat kao ficin. Tvrde smokve daju mlijeko koje se nalazi u plodu i grančicama, to mlijeko uklanja otekline na nožnim prstima i bradavice. (Ova praksa potječe još od kralja Solomona). Mlijeko se nanosi jednom na dan, tijekom pet do sedam dana.

Za liječenje kurjih očiju i za uklanjanje neželjenih kožnih izraslina koristi svježi sok od smokve.  Otvoriti svježu smokvu, unutrašnjim dijelom je preko noći ostaviti da stoji preko kurjeg oka. Ujutro smokvu ukloniti i stopalo uroniti u vruću vodu. Nakon sat vremena pokušati ukloniti kurje oko. Trebalo bi se prilično lako skinuti, a ako je potrebno, može se lagano još istrljati kamenom plavučcem. Neki tvrdokorniji slučajevi mogu zahtijevati i do 4 ili 5 noćnih tretmana.


Njezino osnovno djelovanje je laksativno posebno kod lakše opstipacije. Plodovi se upotrebljavaju svježi, osušeni ili u rakiji, a listovi i sok drveta za liječenje različitih bolesti, od tvrde stolice, kožnih oboljenja, bolesti u predjelu usta i ždrijela, epilepsije, bolova u trbuhu, upale mjehura i menstrualnih tegoba. Pečene ili kuhane u mlijeku smokve stavljaju se na čireve radi smekšanja (zubno meso). Od prženih i grubo samljevenih smokava može se pripremiti kava koja se preporučuje prije svega kod plućnih bolesti.

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #13 poslato: јануар 21, 2012, 22:47:59 »
ŠUMSKA JAGODA
Fragaria vesca
(*)
 
Jagoda liječi jetru

Pučka medicina preporučuje plod šumske jagode kod proljetnog umora, slabe cirkulacije, bolesti jetre, mjehura, bubrega, želuca, crijeva te za liječenje skleroze krvnih žila, povišenog tlaka i tromboze.

Prirodni je antidiaroik, antisklerotik, anibakterik, antireumatik, aromatik, detoksikant, dijetik, diuretik, hemostiptik, holagog, holeretik, laksativ i sedativ.
Za branje i preradu koristi se čitava biljka, list, korijen, cvijet i plod.


Ljekovito djelovanje
Uvijek kada je riječ o jagodi prisjetim se postarijeg gospodina s naših predavanja i njegovog svjedočenja o ljekovitosti jagode u liječenju oboljele jetre.

Govorio je da su šumske jagode pomiješane s medom pravi lijek za bolesnu jetru.

 Šumska jagoda u novije vrijeme izlazi iz zaborava službene farmakopeje jer u pučkoj medicini nije nikad zaboravljena, a rezultati kod liječenja određenih bolesti potvrđuju njezinu ljekovitost.

Pučka medicina preporučuje plod šumske jagode:
- kod proljetnog umora,
- slabe cirkulacije,
- bolesti jetre,
- mjehura,
- bubrega,
- želuca,
- crijeva te za liječenje skleroze krvnih žila i povišenog tlaka,
- za bolesti izazvane grušanjem krvi (tromboza) ili kod takozvane ljepljive krvi.

Čaj od listova jagode liječi razne proljeve izazvane bolešću ili hranom.

Veliki biljar Carl von Linne liječio je svoje napadaje gihta kurama s jagodama.

Jagoda je hrana za razne dijete koje se primjenjuju
- za reumu,
- giht,
- dijabetes,
- multiplu sklerozu,
- rak i u
- rekonvalescenciji.


Kao detoksikant krvi i čitavog organizma nezamjenjiva je u sastavu proljetnih čajeva koji se uzimaju za čišćenje krvi i organizma od otrova (autointoksikacija) nakupljenih jednoličnom zimskom prehranom, zatvorima (neredovita stolica) itd.

Plod jagode u pojedinim kurativama djeluje diuretično, to jest pojačava izlučivanje mokraće te liječi infekcije grla, mokraćnog puta i mokraćnih organa, a izvrsna je dijeta kod svih oboljenja jetre.

Detoksicira, to jest pročišćava jetru, osvježava i potiče njezine funkcije, a kod oboljenja žučne vrećice plod jagode djeluje dvojako, i to kao holeretik, pojačava stvaranje žuči, a kao holagog pojačava izlučivanje žuči, ovisno o namjeni.

Čaj protiv krvarenja
Čaj od listova jagode uspješno se primjenjuje kod oboljenja maternice jer sprječava jako krvarenja.
Kod oboljenja živaca čaj od listova i od čitave biljke (korijen, list), u kombinaciji s ostalim ljekovitim biljem jača živce i smiruje.

Svježi sok jagode omogućuje zadržavanje mokraće (nekontrolirano mokrenje ).

Korijen šumske jagode u čajnom pripravku ljekovito djeluje na krvarenja iz nosa, krvarenja raznih manjih ranica, hemoroida, zubnog mesa itd.

Ako močimo listove jagode u rakiji i njome grgljamo usta, sprječavamo krvarenje zubnog mesa i gnojne upale usta, afte itd.
Kura s jagodama pomaže kod oboljenja bubrega i dijetaze mokraćne kiseline.

Zapadna pučka medicina rabi šumsku jagodu:
- za liječenje lošeg ili izgubljenog apetita,
- astme,
- slabe cirkulacije,
- za čišćenje krvi,
- bolesti mjehura,
- krvarenja,
- bolesti želuca ( gastritisa, katara crijeva, slabog želuca itd.) i
- jetre (hepatitisa, jetrene ciroze, masne jetre, itd.),
- proljetnog umora,
- kašlja,
- hemoroida,
- katara,
- upale usta,
- bolesti bubrega i mjehura,
- artritisa,
- gihta,
- reume.


Od kontraindikacija najčešće su kod djece i to u vidu alergija na jagode!


Proljetni čaj
 (za detoksikaciju organizma)
 10 g listova jagode, 10 g listova kupine, 10 g listova maline, 10 g cvijeta tratinčice, 10 g listova maslačka
 Uputa za pripremu:
 Od te mješavine uzmemo 3 žlice i prelijemo s 6 dl kipuće vode. Poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo.
 Uputa za uporabu:
 Pijemo po 2 dl zaslađeno prije jela tri puta dnevno.
 Napomena: Čaj možemo pripremiti i od jednakih dijelova svježeg bilja koje sitno isjeckamo.

 Ljekovita kura
 Napomena:
 Kuru s jagodama provodimo s određenom propisanom dijetom. Ova se kura može provesti u trajanju tjedan dana, ali to ovisi o bolesti kod koje je primjenjujemo. Tijekom primjene stolica poprimi crvenu, a mokraća ružičastu boju, zbog fragarina koji se nalazi u plodu.

Čaj od listova i korijena
 Uputa za pripremu:
 Čaj od listova i korijena jagode pripremamo tako da uzmemo 1 žlicu lista i korijena i stavimo u 2 dl vode. Čim zakuha maknemo s vatre, poklopimo i pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Takvom čaju možemo dodati i suhe jagode i med.
 Uputa za uporabu: Pijemo između obroka 2-3 puta dnevno po 2 dl.

Kura s jagodama II.
 1 kg jagoda
 Uputa za pripremu:
 Tijekom dana u 5 obroka jedemo jagode s mlijekom, vinom, sokom ili limunom. Podijelimo jagode po 200 g i sami odredimo redoslijed uzimanja. Kura traje 5-6 tjedana. Kuru sa šumskim jagodama uzimamo kod sljedećih oboljenja: pijeska i kamenca u bubregu, mjehuru i žuči, bolova u kukovima, za jačanje srca, kod žutice.
 Primjer:
 Za jačanje srca jest ćemo jagode sa sokom od limuna ili vinom, a za odstranjivanje pijeska i kamenca jedemo jagode s limunovim sokom.

 Napomena:
 Šumske jagode su djelotvornije od vrtnih. Za liječenje vrtnim jagodama uzimamo dvostruku količinu.

Bistri sok

 5 kg jagoda, 750 g šećera
 Uputa za pripremu:
 Jagode operemo i očistimo od plijesni i peteljki. U posudi koja nije od željeza posipamo jagode šećerom i pustimo da odstoji 2-4 sata. Pomoću sokovnika s centrifugom iscijedimo sok te dobiveni sok stavimo da kratko prokuha. Vrući bistri sok ulijemo u pripremljene sterilizirane boce i hermetički zatvorimo. Boce utoplimo krpama da se polako hlade.
 Uputa za uporabu: Uzimamo 3 puta po 2 dl bistrog soka dnevno, a u pojačanoj recepturi dvostruko više.

Van mreže Mnemozina

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 10.507
  • Pogledaj profil
  • Astrologija kriminala
Odg: Ljekovito voće
« Odgovor #14 poslato: јануар 21, 2012, 23:02:59 »
KUPINA
Rubus fruticosus
(*,*)
   


Starorimski povjesničar Plinije uočio je ljekovita svojstva kupine i njeno djelovanje na upalne procese u ustima i organima za probavu.
 Grčki liječnik Dioskorid preporučivao je kupinu za liječenje organa za probavu, kod stezanja maternice, za smirenje bolova kod hemoroida te za zacjeljivanje rana i čireva.
 Liječnik Matioli (1570.) tvrdio je (a iskustvo mu je to potvrđivalo) da korijen kupine kuhan u vinu ili usitnjen u prah rastvara bubrežni kamenac.
 Sv. Hildegarda je u srednjem vijeku pripisivala kupini ljekovita svojstva i preporučivala je za liječenje kašlja, migrene, zubobolje i protiv unutarnjih krvarenja.


Ljekovita – od korijena do ploda
 Iako se mnogi vole sladiti ukusnim kupinama, malo ih zna koliko je ljekovita ta biljka. Naime, od kupine su ljekoviti njeni listovi, cvjetovi, korijen i plod.
 Mladi zeleni listovi (bez lisne drške) i cvjetni vrhovi kupine beru se u lipnju i srpnju (samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu). Listove kupine valja sušiti u tankom sloju kako bi sačuvali lijepu zelenu boju. Zreli plodovi kupine beru se u kolovozu i rujnu, a korijen se iskapa u veljači i ožujku. Korijen kupine valja sušiti u hladu, na zračnom mjestu.
 Zagovarači zdravog načina života preporučuju jesti samonikle kupine u velikim količinama jer djeluju umirujuće, a poboljšavaju i probavu.
 Listovi kupine koriste se za pripremu čaja od kojeg se prave oblozi za liječenje podbuhlosti lica i očiju.


U borbi protiv raka

Sok od kupina sadrži betaine, koji potiču rad jetrenih stanica, te štite jetru i žučne putove od raznih tegoba. Osim ploda upotrebljavaju se i korijen (oguliti koricu i osušiti je na suncu) i list, koji imaju veliku količinu tanina koji ima stežuće djelovanje, te se koristi kod dizenterije (težih proljeva). Sakupljaju se mladi i nježni listovi i gornji cvjetni vrhovi, od travnja do kraja svibnja.


Nekada se smatralo da jedenje plodova sprječava povraćanje. Odavna je kupina imala status ljekovite biljke sa širokom primjenom u narodnoj medicini. Još i danas se otkrivaju i dokazuju njezina ljekovita svojstva. Tako je, primjerice, na ovogodišnjem skupu Američkog društva za kliničku onkologiju istaknuto je da bobičasto voće, a pogotovo kupina, svojim antioksidansima snažno djeluje protiv raka.

Kod kupine je pritom glavni tamni pigment antocijanin. Testiranja na životinjama pokazala su da se uvrštenjem kupina u jelovnik smanjuje učestalost raka jednjaka za 60 posto, a pojava raka debelog crijeva za 80 posto. Također, istraživanja pokazuju da plodovi kupine potiskuju rak usne šupljine i neke druge tumore.


Kupinovo vino
Kupinovo vino je osebujna okusa, cijenjeno po svojoj ljekovitosti, a proizvodi se iz potpuno zrelih plodova kupine.  Osim gastronomskih pobuda, kupinovo vino također je važno kunzumirati iz medicinskih razloga. Ljekovitost kupinova vina krije se u sadržaju vitamina C, te u visokoj količini minerala, osobito željeza (najvećoj od svih prehrambenih namirnica), stoga se i preporučuje slabokrvnima, trudnicama, doiljama, davateljima krvi i ostalima. Osim toga, kupinovo vino najbogatiji je prirodni izvor željeza koje se apsorbira.

Željezo je sastavni dio hemoglobina koji je ‘odgovoran’ za prijenos kisika krvotokom do stanica. Pomanjkanjem željeza usporen je prijenos kisika, stanice ga ne dobivaju dovoljno, stoga organizam pokazuje znakove slabosti. Kako se željezo ne može sintetizirati u organizmu nužno ga je unijeti u organizam kako bi se opskrba kisikom normalizirala. Jedno od rješenja je kupinovo vino, koje se uzima 2 puta dnevno od 1 do 1,5 dcl.


Kako pripraviti kupinovo vino
 Uzmite četiri kilograma zrelih (i zdravih) kupina i dobro ih zgnječite. Priredite kilogram šećera. U čistu staklenku (širokog grla) stavljajte red zgnječenih kupina pa red šećera i tako redom – sve do vrha. Zatim staklenku s kupinama i šećerom držite na toplom (danju, po mogućnosti, na suncu) tjedan dana.
 Nakon tjedan dana dobiveni sok procijedite kroz gazu i ulijte u manje boce (0,75 litre). Boce nemojte napuniti do vrha kako bi kupinovo vino moglo vreti. Poslije tjedan dana kupinovo vino ponovno procijedite i boce (ne zatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana, provjerite je li vrenje završilo i boce zatvorite plutanim čepom.
 Za slabunjavu djecu i rekonvalescente kupinovo vino može se pripraviti na sljedeći način: u veću staklenku stavi se dva kilograma zrelih kupina i pola kilograma šećera. Sve se dobro izmiješa i ostavi na toplom (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smjesu valja dobro promućkati.
 Nakon 20 dana kupinovo se vino ocijedi, ulije u čiste boce od pola litre i začepi plutanim čepom.


Protiv niskog krvnog tlaka
 U bocu s litrom kupinova vina stavite dvije žlice sitno narezanih listića ružmarina, dobro zatvorite i ostavite stajati 10 dana. Nakon toga kupinovo vino procijedite kroz gazu.
 Taj pripravak pije se – kod niskog krvnog tlaka – dva decilitra poslije jela.
 Dobro je znati: niskotlakašima se, također, preporuča (poslije jela) pojesti 4 dekagrama oljuštenih lješnjaka.

Za liječenje debljine
 Savjet: tri puta dnevno – kroz deset dana uzastopno – valja piti (poslije jela) po dva decilitra kupinova vina. Osim za smanjenje tjelesne mase (naročito masnog dijela), kupinovo vino koristi se i za liječenje slabokrvnosti. Također dobro djeluje protiv stresa jer umiruje.